Okategoriserade

Sorg

Hej!

Några som av er som följer min blogg har hört av sig och tycker det är tråkigt att det inte går att kommentera min blogg eller gilla den utan att vara inloggad.  Det är väl det enda negativa med WordPress som för övrigt är mycket proffsigt, Allt handlar om att man inte ska få för mycket spam och allt annat som poppar upp på bloggen. Men jag förstår er och jag själv tycker också det är lite tråkigt. Jag ska kolla runt lite om det går att lägga till ett annat kommentarsfält, men tror inte det.  Jag håller fortfarande på att bygga om och göra om bloggen.

Jag pratade med en  väninna om sorg och hur olika vi ser på sorg. Sorg är något som många tror bara handla om att mista någon-  sorg –  är detsamma som död. Alla större förändringar i livet kan orsaka sorgereaktioner. Man kan uppleva sorg när livet inte blir som man tänkt sig eller när det man hoppats på inte blev av. Sorg är därför en naturlig del av livet – och det är ganska svårt att gå igenom livet utan att någon gång  ha drabbas. Många tror att sorg är när man mist någon och man blir ensam –  sorg är så mycket mer än det , det kan vara en skilsmässa, en anhörig blir dement,  mist ett jobb, gått i pension, inte får träffa sina barn eller barnbarn m.m . Sorg är så ofantligt stort och betyder olika för oss alla. Alla  upplever inte samma sorg vid samma tillfälle och vi hanterar den olika. Det enda man vet är att sorg ändrar sig med tiden – och man hittar andra vägar. Människan är en finurlig sak och den orkar mer än vad vi själva tror.

Forskare säger ofta att det är vanligt att blanda ihop sorg med kris, sorg  kan även uppstå vid en skilsmässa – anser jag.  Det är dock skillnad på sorg och kris – och en skilsmässa är ingen sorg utan kris –  enligt forskare. 

Man säger att sorg är en naturlig reaktion på en förlust och kräver ofta en ganska lång anpassningsprocess. Kris är när du tillfällig tappar fotfästet och inte vet hur du ska hantera en plötsligt uppkommen situation.  nja jag är inte så säker, men jag ingen forskare inom detta område, jag tror det handlar om vem man är i olika situationer man hamnar i och hur man reagerar. Allt kan man inte läsa och forska om – utan visa saker måste man nog upplevt och alla har vi upplevt eller kommer att uppleva sorger eller kriser – det är något ingen kommer undan. Tyvärr. Erfarenheten i detta är inget att skryta om  – men det är nog det man får rätta sig efter när man lyssnar på människor i sorg. 

Nu blir det att hitta på något roligt så dagen går vidare – är väldigt trött på att gå hemma och vara sjukskriven, det som skulle ta 6 månader tog 1,5 år,  men snart är jag igång !

img_20200224_133732-1

 

Kommentera