Okategoriserade

Semlor eller fastlagsbullar

Vilket rabalder om vad en bulle med lite grädde heter,  det finns bara ett alternativ –  och det är fastlagsbulle såklart! haha. Här kommer lite historia om bullen ”Ordet semla är den vanligaste benämningen i Sverige som helhet och kommer från latinens  simila som betyder fint mjöl. Från början betydde semla ett bröd av fint vetebröd. Denna betydelse av ordet finns kvar i finlandssvenskan där en semla idag är en vanlig råg- eller vetebulle. Finlandssvenskar kallar den svenska semlan genomgående för fastlagsbulle. I södra Sverige säger man sedan gammalt också fastlagsbulle, även om ordet semla gör kraftiga insteg idag. En annan vanlig synonym är fettisdagsbulle” Så nu vet vi att vi kan säga semla eller fastlagsbulle – och vill vi krångla till det riktigt kan vi  även kalla denna bulle för fettisdagsbulle. 1200px-Semla88

 

 

Då är ju nästa fråga – åt ni någon fastlagsbulle i går? Jag missade det och har faktiskt inte ätit någon alls i år- jag får väl se hur länge jag kan hålla mig ifrån den kära bullen med sina olika namn.

Igår kväll ringde farmors lilla höna –  fammo jag vill komma till dej och bada nuuuuu.  40 minuter senare satt hon i vårt badkar och var lycklig. Sedan blev det självklart lite fika och gosa i soffan med Nisse. Magnus var och tränade så hon träffade inte sin Magnus, men Clara sa att en annan dag kommer jag till Magnus! Dom är för söta dessa små underverk.

img_20200225_185142-2img_20200225_185322-1

 

Ha en fortsatt bra dag !

kramar / Veronika

 

Kommentera