Okategoriserade

Hjärntrötthet

Hej eller godmorgon!

Ungefär 30 000 personer drabbas årligen av en stroke ytterligare minst 5 000 personer drabbas av inflammationer, tumörer eller andra sjukdomar i hjärnan och nervsystemet. Många patienter drabbas av hjärntrötthet som en följd av skadan – det finns idag inga läkemedel mot hjärntrötthet. Tyvärr.

Men vad är det och hur känns det att leva med hjärntrötthet.?! Jag vet bara hur jag upplevt och upplever det i mitt liv. 2011 fick jag en stroke och proppen som fastnade ett antal timmar bestämde sig till slut för att resa vidare och försvinna från hjärnan. Det enda som finns kvar är ett ärr på hjärnan som visar att jag haft en stroke.

Jag var övertygad att dagen den 19 december 2011 kommer gå käpp rätt åt helvete. Frågan som malde var inte så mycket – vad händer nu? utan jag tänkte – varför, varför får jag 43 år detta?
Det enda svaret jag har fått av min neurolog är sömnbrist – och att hjärnan gått på högvarv, pågrund av vissa omständigheter i mitt liv just då. Alla prover var bra och jag var i fysisk bra kondition och jag var förhållandevis ung. Det och många andra faktorer var det som räddade mig.

Inga men mer än två fingrar som jag har någon någon känsel i. Jag klarar inte av när flera pratar och höga volymer gör att jag helt enkelt stänger av, rätt skönt ibland att kunna det. Det kommer av min hjärntrötthet.

Efter stroken kom givetvis ångest och en fruktansvärd rädsla över att dö, men det drabbar nästan alla. När jag tänker tillbaka på den dagen hade jag en tur som jag inte ens själv förstår. Det var helt enkelt inte min tur.

Hjärntrötthet är ett helvete som är väldigt svår att beskriva, det innebär inte att jag sover alltid, sköter jag min sömn är det oftast inga problem. Blir jag trött av för mycket intryck som höga och många röster, ljud, många som pratar samtidigt då kan jag bli trött och stänga av. Jag brukar säga jag måste sova ett dygn sedan är jag på banan igen.

Detta händer mig väldigt sällan idag, det var dom första 5 åren som var helt galet hemska. Idag händer det sällan att jag behöver sova ikapp, men det händer att jag behöver mer sömn under ett dygn och då lägger jag mig tidigt bara.

Men vad är är hjärntrötthet eller mental trötthet som jag brukar kalla det för.

”Det innebär att hjärnan inte klarar av att sortera och bearbeta inkommande information på ett effektivt och energisnålt sätt. Till skillnad från normal trötthet, som vi alla kan uppleva efter tankekrävande ansträngning, kan personen som lider av hjärntrötthet inte göra något åt sitt förlamande tillstånd, en paus, en kopp kaffe eller att prata om något annat hjälper inte. En teori är att hjärntrötthet beror på störningar i funktionen hos hjärnans stödjeceller som orsakar ett ”låst” tillstånd vilket i sin tur orsakar den totala utmattning som en person med hjärntrötthet upplever om hon eller han överanstränger sig” Eva/NeurologJag tycker hjärnan är en smart och klurig sak. Väldigt intressant att studera hur den fungerar och vad det är som gör att vi tänker och beter oss så olika. Efter mina tre år studier har jag lärt mig – när hjärnan spelar oss ett spratt vet man aldrig vilken utgång det blir av följderna

”Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat” / Albert Einstein

Kram sov gott – och håll avstånd!Veronika

Kommentera